Welcome week (International Newsletter n°1)

04/04/2018
RI - IN1 - Welcome

The new international students had plenty to do in getting acquainted with their new environment during the welcome week: welcome breakfasts and lunches, meeting with the international relations staff, guided visit of the city of La Roche-sur-Yon, tasting of many kinds of cheese in the company of local producers, and even a visit to horses in the « Vendée stud farm ».

This programme would of course not be complete without learning to cook specialties of the French cuisine. They enjoyed making the « Brioche Vendéenne » and discovering its secret ingredients in the company of a chef. It is a typical brioche from the Region, topped with « Caramel Beurre salé » (salty caramel).

It is with a great pleasure and happiness that they all shared the treasures of their cooking! Unfortunately, there is none left to share  ;-)


Semaine d’intégration !

Les nouveaux étudiants internationaux ont pu commencer à prendre leurs marques lors de la semaine d’intégration à l’ICES : petit-déjeuner, rencontre avec les directeurs de département, visite de l’établissement ; mais aussi découverte de la ville de La Roche-sur-Yon avec un guide, découverte de nombreux types de fromages avec des producteurs locaux ou encore rendre visite aux chevaux du Haras de Vendée.

Ils ont également eu la chance dès leur arrivée, d’aller pétrir la pâte lors d’un cours de cuisine, c’est avec grand plaisir, qu’ils ont pu apprendre à faire une brioche vendéenne accompagnée de son caramel au beurre salé ; après avoir humé le doux parfum de la pâte qui gonfle au four, c’est avec hâte qu’ils les ont dégustées tous ensemble !